A műszaki ellenőrzéssel jobb építészeti minőség és költséghatékony építés érhető el. Műszaki ellenőrzéssel könnyebbé válik az építési folyamat.

Építési költségek ellenőrzése

Árajánlatok anyag – és díjtételeinek az összehasonlítása, rejtett extra haszon elemek feltárása. Ez történhet előzetesen, még mielőtt a szerződéskötés megtörtént volna, illetve az építési folyamat közben, ha változtatás vált szükségessé.

Amennyiben az elszámolás tételes ajánlat alapján történik, akkor a beépítést követően válik esedékessé a kifizethető számla tartalmának tételes ellenőrzése.

Mivel jellemzően az építtetők laikusok, a vállalkozók által könnyen becsaphatók, ezért valakinek kontrollálni kell a beruházási költségeket a tervezett költségkereten belüli építés érdekében. Mi ezt a feladatot vállaljuk a laikus beruházó pénztárcájának a védelme érdekében.

A megrendelői „nemfizetés”, fizetés megtagadás megalapozottságát is tudjuk ellenőrizni az elvégzett kivitelezői munka bekerülési költségeinek az ellenőrzésével, értékelésével.

Kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot itt!

 


Építési folyamat ellenőrzése

Az építési folyamat sok szereplő összehangolt munkájából áll. Az építtető oldalán és az ő megbízásából dolgozik a tervező (és a szakági tervezők), valamint az építési műszaki ellenőr. Műszaki ellenőri feladatot az vállalhat el, aki erre jogosultsággal rendelkezik a Magyar Építész Kamaránál, vagy a Magyar Mérnöki Kamaránál.

Itt jegyzem meg, hogy az építésvezető és a felelős műszaki vezető nem tévesztendő össze az építési műszaki ellenőrrel. Az építésvezető és a felelős műszaki vezető az építési vállalkozó megbízásából jár el, a kivitelezést irányítja és felelős annak szakszerű, tervszerű és biztonságos végzéséért.

A vállalkozó megbízásából munkát végző szereplőktől független szakember tudja ellátni az építési műszaki ellenőri feladatokat, melyek során tett intézkedések néha ellentétesek a vállalkozó érdekeivel.

Az a jó beruházás, ahol határidőre, a tervezett költségkereteken belül épül meg egy épület és minden szereplő elégedetten gondol vissza rá.

Kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot itt!

 


Tervellenőrzés, szakvélemény felülvizsgálata

Tervellenőrzésre kisebb épületek esetében ritkán van igény, hiszen az építtető igyekszik olyan tervezőt kiválasztani, akiben megbízik. Sőt mivel a terv és a tervező stílusának a megítélése nagyon szubjektív, ezért a tervek ellenőrzése feszültséget is kelthet a felek között.

Mégis úgy gondolom, hogy a „több szem többet lát” elv alapján, ha kizárólag a beruházás eredményességét és a hibátlan megvalósulását tekintjük a legfontosabbnak, akkor hasznos lehet a tervek ellenőrzése egy független harmadik szakember által, aki a rögzített tervellenőrzési szempontok alapján értékeli a terv előnyeit és hátrányait.

Sokszor előfordul, hogy a szakértő kollégák véleménye nem egyértelmű, nem ad mindenre végrehajtható megoldást, vagy éppen túl költséges megoldást ad, vagy eleve bizonytalan megállapításokat tesz. A konkrét szakvélemény felülvizsgálatának a hasznossága és az eredményessége mindig az adott feladattól függ.

Kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot itt!