Épületkárok, építési hibák vizsgálata

ÉPÜLETKÁROK, ÉPÍTÉSI HIBÁK VIZSGÁLATA

Építési, kivitelezési hibákból eredő épületkárok, meteorológiai hatásokból eredő épületkárok, tervezési hibákból eredő épületkárok, építési hibák vizsgálata.

– ÉPÍTÉSI, KIVITELEZÉSI HIBÁKBÓL EREDŐ ÉPÜLETKÁROK

– METEOROLÓGIAI HATÁSOKBÓL EREDŐ ÉPÜLETKÁROK

– TERVEZÉSI HIBÁKBÓL EREDŐ ÉPÜLETKÁROK

– TERMÉSZETES ELHASZNÁLÓDÁSBÓL EREDŐ ÉPÜLETKÁROK

Az építőiparban sokféle ember dolgozik, nem egyformák az igényszintek és ami valakinek már elég jó, az másnak a minimumot sem éri el.

Szerencsére vannak jogszabályokban és szabványokban megfogalmazott követelmények, amelyek mindenki számára egyformán minimum követelménynek tekintendők.

Ha valaki normál munkadíjak mellett és vállalkozási körülmények között selejt munkát végez és ezzel hibát vét, továbbá esetleg ezzel másnak kárt is okoz, azért véleményem szerint teljes felelősséggel tartozik.

Van aki ezt belátja és kijavítja a hibáját, de van aki elzárkózik ettől, mely magatartás nem fogadható el.

Vannak olyan építési hibák is, amelyek nem láthatók azonnal és évek múltával jönnek csak elő, mégis a garanciális időszakon belül a kivitelező felelősséggel tartozik miattuk.

Egy használatban lévő épületnél mindig keletkezhetnek kisebb hibák, és károsodások és szükséges lehet az épületkárok, építési hibák vizsgálata. Ennek oka lehet tervezési, építési vagy meteorológiai eredetű, vagy éppen az avulási folyamat felgyorsulása is.

Amennyiben friss építésről van szó, akkor a megoldás megtalálása mellett felmerülhet a kivitelező vagy a tervező felelőssége is. Jellemzően az idősebb épületeknél nem a felelőst, hanem csak a megoldást keressük. Az épületkárok, építési hibák vizsgálata során a műszaki megoldásnak a megtalálása mindig fontos, függetlenül a károsodás felelősétől.

A károsodásokkal összefüggésben segítünk a helyreállítási megoldást és a javítás módját megadni az épületkárok, építési hibák vizsgálata részeként.

Kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot itt!


Süllyedési, repedési károk vizsgálata

A süllyedési és repedési károk vizsgálatánál a legfontosabb a kiváltó okok megtalálása, annak megszüntetése, kijavítása és utána lehet csak a repedt szerkezetek megerősítésével, javításával foglalkozni.

A süllyedési károk a leggyakrabban ellenőrizetlen helyen szivárgó, bejutó külső vagy belső vizek rendszeres folyásával, szivárgásával vannak összefüggésben. A repedések története, keletkezésének kezdete és az előzmények időbeli lefolyása is fontos a szakértői munka adatszolgáltatása során, sőt egyes esetekben a biztos tudáshoz rendszeresen felügyelt folyamatos vizsgálódás is szükséges.

Nem szabad a tüneti kezelésekkel megelégedni, mert bár átmeneti eredményt el lehet velük érni, de utána sokkal nagyobb károk is keletkezhetnek, melyeknek a javítása is többszöröse lehet az időben felfedezett és időben kijavított hibáknak.

Az épületkárok, építési hibák vizsgálata során a későbbi viták és a kár-okok pontos megállapítása érdekében a repedezett állapotot pontosan rögzítjük, dokumentáljuk.

Ha bármilyen veszélyes helyzetet előidéző állapotot észlelünk, akkor azonnali biztonsági intézkedésekről is döntünk a további kármegelőzés és az életveszélyes állapot megszüntetése érdekében.

Kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot itt!


Penészesedések vizsgálata

A penészesedés kialakulásának általában objektív okai vannak, mely paraméterek mérhetők és a következtetések megállapíthatók.

Az épületkárok, építési hibák vizsgálata közben, a penészesedés megszüntetésénél szintén nemcsak a tüneteket, hanem a tartós eredmény elérése érdekében mindig a kiváltó okokat kell megtalálni és javításukkal, illetve korszerűsítéssel megszüntetni.

Nagyon bonyolult ez a problémakör, mert sok kicsi paraméter-változáson is múlhat a penészesedés kialakulása és minden mindenre visszahat.

Illetve előfordulhat penészesedés szakszerűtlen tervezésű vagy építésű új lakások, házak esetében is. Ahol ilyen előfordul, ott egy vagy több tervezési alapelvet figyelmen kívül hagytak, vagy elhanyagoltak, melynek penészesedés lesz a következménye.

Az is előfordulhat, hogy van egy penészmentes állapotú lakás, de valamilyen állapotváltozás következik be a lakás szerkezeteiben vagy a használatában és mindez penészesedés kialakulásához vezet. Jellemzőbben régi épületeknél alakul ki akkor, ha részleges felújítást végeznek csak el rajtuk. (Pl. amikor csak a nyílászárókat cserélik ki egy házon, de az épület szellőzését már elfelejtik megoldani.)

Egy hozzáértőnek mindig mérlegelnie kell azt, hogy a lakás állapotába való beavatkozás hogyan befolyásolja majd a lakás téli páraháztartását és milyen módon lehet a megváltozott légállapotot egészségesként fenntartani.

Kijelenthető, hogy egy penészes lakás egészségtelen, ezért a penészesedés mértékétől függően akár lakhatatlanná és értéktelenné válhat!

Kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot itt!